onderhoud

Gevelreiniging in Lichtervelde.

Gevelreiniging betekent het terugbrengen van façades en zijgevels in hun oorspronkelijke, authentieke staat. Het verval van gevels ontstaat door ouderdom of verontreiniging omwille van omgevings- en milieufactoren: zure regen, vervuiling van het verkeer en vocht door lekkages of regelmatige slagregen. Niet enkel gevelverkleuring maar ook aanslag van mos, algen of kalk doen zich voor, hetgeen esthetisch een minwaarde oplevert. Maar wat nog belangrijker is: mossen en algen nestelen zich gaandeweg op de bakstenen maar vooral in de voegen en veroorzaken nog meer vochtproblemen en bij vriesweer ook nog eens vorstschade. V&R Vercamer reinigt gevels in Lichtervelde en omgeving.

0 0008 p1 g2 10

V & R Vercamer is de ideale partner voor de reiniging van uw gevel in Lichtervelde.

Contacteer ons voor meer informatie
Reinigen van gevels > Ontmossen > Opnieuw opvoegen > Waterdicht maken of hydrofoberen

Opkuisen van gevels is een discipline op zich en houdt rekening met een aantal elementen:

 • De graad van vervuiling: er wordt onderscheid gemaakt tussen hardnekkige, halfzware en milde gevelvervuiling. De reinigingstechnieken zullen daarop afgestemd zijn.
 • De grote veroorzakers van de gevelverontreiniging zijn: barsten die op instabiliteit of onvoldoende fundering wijzen; groenaanslag en natte plekken kunnen te wijten zijn aan: lekkende dakgoten, opstijgend grondvocht, doorslaand vocht (regelmatige slagregen uit het zuidwesten bijvoorbeeld). Roetaanslag komt door verkeer en luchtverontreiniging, mos- en algenvorming ontstaan onder omgevingsfactoren (veel groen rond de deur) en weersinvloeden; wegkwijnende voegen zijn er meestal omwille van de ouderdom; graffiti is naar schatting de bekendste vorm van vandalisme, vogeluitwerpselen kunnen zich concentreren door nestvorming of over-populatie.
 • Materialen en de porositeit van de stenen: deze zijn in te delen als hard, halfzacht en zacht. Oudere en rode bakstenen bijvoorbeeld zijn meestal poreuzer en absorberen dus meer water. Dit heeft onrechtstreeks zijn impact op het voegwerk. Harde stenen en natuursteen verdragen agressievere reinigingstechnieken dan zachte.
 • Bereikbaarheid van de plaats, van tel voor de afstand die kan genomen worden voor een goede uitvoering van de straalwerken, alsook voor het plaatsen van stellingen of hoogtewerkers én met het oog op de nodige afschermingen met werfdoeken.
 • Preventieve bescherming voor de toekomst: de eindbehandeling bestaat dan uit het aanbrengen of vernevelen van een transparante en vochtwerende beschermlaag of hydrofuge. In het vakjargon heet dit eenvoudig maar zeer efficiënt procedé: impregneren.

De mogelijke reinigingstechnieken staan in functie van de materialensoort, de doelstelling en uw persoonlijke voorkeur.

1. Stoomreinigen

is het met warm water en onder geringe druk behandelen van matig vervuilde buitenmuren uit niet al te poreuze stenen of uit architectonisch beton. Verwijdering van mos en algen kunnen efficiënt op deze manier gebeuren. De techniek van het stoomreinigen is goedkoop, milieuvriendelijk en onschadelijk voor de gevel.

2. Nevelstralen

is een milde vorm van zandstralen waarbij een mengeling met water op indirecte wijze en gedoseerd op de muur wordt gespoten. De techniek is geschikt voor milde tot halfzware vervuilingen van groene aanslag en is toepasbaar op quasi alle materialen (baksteen, natuursteen, beton, pleister, hout, kunststof, staal). De voordelen zijn: hoge precisie, laag waterverbruik, weinig stof, ook combineerbaar met chemisch reinigen.

3. Zandstralen

gebeurt met een silicaat, onder hoge druk aangebracht. Het gaat hier om sterk vervuilde gevels en de techniek is alleen bij harde, niet al te poreuze materialen aanbevolen. Sluier, roet, kalkaanslag en graffiti zijn het gemakkelijkst door zandstralen te verwijderen. Straalwerken zijn efficiënt, relatief goedkoop en milieu neutraal. We gebruiken steeds werfdoeken.

4. Chemisch reinigen

met biologische of scheikundige producten is voor alle overige gevallen waar de vervuilingsgraad hoog is en de materialen broos zijn zoals oude bakstenen bijvoorbeeld. Hardnekkige roetaanslag, kalk en graffiti zijn soms enkel op deze manier behandelbaar.

5. CO2 stralen

maakt gebruik van droogijs in korrelvorm van ongeveer -80 graden. Het koelt het oppervlak dermate snel af waardoor de vuile laag direct loskomt. Historische gebouwen en monumenten komen in aanmerking. Deze revolutionaire techniek kent trouwens ook heel wat toepassingen buiten de bouwsector.

V&R Vercamer biedt gevelonderhoud aan gevels in Lichtervelde.

Gevelwerken V & R Vercamer is een familiale KMO uit West-Vlaanderen die alle typische eigenschappen verenigt door vakkennis, ervaring en de legendarische beroepseer:

 • correcte analyse van de problematiek na werfbezoek,
 • aangepast voorstel in functie van de noodzakelijkheden, de technische mogelijkheden en de verlangens van de opdrachtgever,
 • gedetailleerde prijsofferte zonder extra’s en verplaatsingskosten binnen een straal van 40 km rondom de regio Kortrijk,
 • goede voorbereiding en juiste timing voor uitvoering,
 • eigen stellingen en hoogtewerkers,
 • nauwkeurige uitvoering met de patroon op de werf,
 • minimale overlast voor de opdrachtgever en de onmiddellijke omgeving,
 • stipte oplevering,
 • zero klachten en sowieso garantie op papier op alle werken en materialen.